A MEDIA program sikere az európai filmforgalmazásban

A MEDIA program sikere az európai filmforgalmazásban


2018. április 17. 13:20

1991-es alapítása óta a MEDIA program egyik fő célja az európai filmek forgalmazásának növelése Európában és Európán kívül. Az európai filmek képesek az európai kulturális identitás megjelenítésére és közvetítésére. 2014-ben a program átalakult, céljai között azonban még világosabban szerepel az európai kulturális és nyelvi sokszínűség védelme, fejlesztése és népszerűsítése, a kulturális és kreatív szektor versenyképességének növelése, különös tekintettel az audiovizuális szektorra.

Az európai filmek forgalmazását a kezdetektől két pályázat keretében támogatja a MEDIA program. Az Automatikus forgalmazási támogatást a filmek nem-hazai európai piacon elért eredményei alapján ítélik meg, ösztönözve a forgalmazókat új, nem-hazai filmekbe történő befektetésre. A Szelektív forgalmazási támogatás arra ösztönzi az európai forgalmazó csoportokat, hogy fektessenek be a nem-hazai európai filmek promóciójába, segítséget nyújtva a kópia- és reklámozási költségek finanszírozásához.

A European Audiovisual Observatory nemrég megjelent tanulmányában rámutat, hogy a nehézségek ellenére az európai filmek forgalmazása jelentős, a mozik teljes kínálatának 31%-át teszi ki. A MEDIA programnak köszönhetően élvezhet az európai közönség számos olyan filmet, amely egyébként csak hazai forgalmazásba kerülhetne.

A Testről és lélekről például Finnországban 4 helyett 18 vásznon kerülhetett vetítésre a MEDIA támogatásnak köszönhetően.

Lengyel, portugál, spanyol és norvég forgalmazók is egyetértenek a pályázatok sikerességében. Kiemelik, hogy az európai filmek forgalmazása mindig kockázatos, de a MEDIA támogatások segítségével megfelelően tudják reklámozni a filmeket, és „kisebb” európai filmek is lehetőséget kaphatnak az egyes országokban. A filmek forgalmazásához elengedhetetlen a közönség bizalma, így különösen fontos, hogy a támogatás a nézőkkel való kapcsolat építését is előmozdítja.

A forgalmazók egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy a helyzet katasztrofális lenne a MEDIA támogatás nélkül. A forgalmazott filmek és a szükséges munkaerő száma is jelentős mértékben csökkenne.

Az elmúlt 27 évben a MEDIA program által támogatott filmforgalmazás lehetővé tette, hogy a hazai és az amerikai filmek mellett az európai filmek alternatívát jelentsenek a mozilátogatók számára.

Forrás: Cineuropa

 

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem