MEDIA események a 2017-es Cannes-i Filmfesztiválon

MEDIA események a 2017-es Cannes-i Filmfesztiválon


2017. május 9. 08:58

Berlin és Vilnius után, az Európai Film Fórum Cannes felé veszi az irányt május 22-én. A Kreatív Európa MEDIA félévi értékelésének keretében a program 2020 utáni jövője, annak felépítése és prioritásai kerülnek a fókuszba. A nyilvános konferencia mellett, az EFF kerekasztal- és panelbeszélgetéseket szervez a filmipar neves képviselőivel és döntéshozóival. Idén is érdemes ellátogatni a Creative Europe MEDIA standhoz, ahol a fesztivál egész ideje alatt különféle filmes rendezvényekkel készülnek a szervezők.

Európai Film Fórum – A MEDIA program jövője 2020 után

A 2017-es EFF május 22-én, hétfőn 14:30 és 17:30 között kerül megrendezésre a Salon des Ambassadeurs-ben. A programot az Európai Bizottság magas rangú képviselője nyitja meg, ezt követően felszólal Ira Deutschman (Professzor, School of the Arts Film Program, Columbia Egyetem) és Agnieszka Holland (rendező), sor kerül továbbá két moderált panelbeszélgetésre a filmipar kiemelkedő képviselőivel, finanszírozóival és menedzsereivel, végül Giuseppe Abbamonte (Igazgató, DG CONNECT, Európai Bizottság) mond majd záróbeszédet.

Az első panel a MEDIA program prioritásaira, valamint arra helyezi a hangsúlyt, hogy miként járulhat hozzá a program a változó európai és a globális audiovizuális piachoz. A résztvevők olyan kulcsfontosságú kérdéseket boncolgatnak majd, mint hogy hogyan fejlődnek a finanszírozás ökoszisztémái, valamint hogy miként érhető el, hogy a MEDIA ne csupán kiegészíteni, hanem bátorítani is tudja a magánkezdeményezéseket, valamint képes legyen profitálni a magánbefektetésekből. Szó esik majd arról is, hogy hogyan vizsgálhatók felül a nemzeti támogatási formák összhangban a szakpolitikai célkitűzésekkel (pl.: versenyképesség vagy kulturális sokszínűség), illetve a különféle területekkel és eszközökkel (pl.: támogatások és kölcsönök), és hogy hogyan kombinálhatók ideálisan ezek a különféle eszközök az értéklánc mentén, a szektor hatékony támogatása érdekében. 

A második panel a láthatóság növelésére, valamint az európai alkotások iránti érdeklődés növelésére helyezi a hangsúlyt. A résztvevők megvitatják, hogy a MEDIA hogyan járulhat hozzá e célkitűzésekhez a konkrét program, illetve a nemzeti filmpolitikák közti szinergiák keresése révén, továbbá hogy hogyan fejlesztheti a határokon átívelő forgalmazást és az európai alkotások promócióját? Bár megjósolni az egyes filmek egyéni sikereit komoly kihívásnak bizonyul, felmerül a kérdés, hogy az alkotások jobb áramlása integrálható-e nagyobb mértékben a nemzeti filmpolitikákba és amennyiben igen, ezek hogyan ültethetők át a gyakorlatba? A beszélgetés körüljárja, hogy a promóciós tevékenységeket erőteljesebben kellene-e támogatnia a MEDIA-nak, illetve hogy ezekből a támogatásokból több, vagy kevesebb audiovizuális alkotásnak kellene-e profitálnia. Ennek kapcsán szó lesz arról is, hogy ezekbe a promóciós tevékenységekbe milyen forgalmazói platformokat kellene bevonni, és hogy e folyamatnak milyen lehetséges hatásai lehetnek a forgalmazói modellekre nézve. Ezek és ehhez hasonló témák merülnek fel majd a konferencia során.

A fő konferencia mellett, az EFF számos további program (kerekasztal- és panelbeszélgetések az audiovizuális ipar képviselőivel és döntéshozóival) szervezésében vesz részt.

Bővebben

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem