4. Budapesti Klasszikus Film Maraton

4. Budapesti Klasszikus Film Maraton


2021. szeptember 7. 11:58

Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jankovics Marcell a Budapesti Klasszikus Film Maraton fókuszában 

4. Budapesti Klasszikus Film Maraton

2021. szeptember 21-26.

A Nemzeti Filmintézet rendezésben megvalósuló Budapesti Klasszikus Film Maraton középpontjában a magyar film felejthetetlen alkotói lesznek. A nemzetközi klasszikus filmes seregszemle többek között Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jankovics Marcell előtt tiszteleg szeptember 21-vel kezdődően. A közönség több budapesti helyszínen – köztük a Szent István Bazilika előtt, szabadtéren – tekintheti meg a Nemzeti Filmintézet által restaurált filmkincseinket, valamint magyar vonatkozású külföldi klasszikusokat. A Magyar Nemzeti Bank A TÁNCZ-ot és a KÖRHINTÁ-t idéző emlékéremmel ünnepli a magyar film születésének 120. jubileumi évét.

A Martin Scorsese által egyszerűen csak „Mesternek” nevezett Jancsó Miklós születésének 100. évfordulójára emlékezve a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatósága befejezi Jancsó 1990 előtti magyar filmjeinek digitális restaurálását. A Budapesti Klasszikus Film Maraton Fókuszban programja bemutatja a már elkészült felújításokat – kiváló minőségben élvezheti a közönség az emblematikus alkotásokat. A Szegénylegények szeptember 22-én a Szent István téren szabadtéri óriásvásznon lesz nézhető, majd országszerte műsoron lesz a mozikban a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A Maraton az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben is vetít Jancsó-filmeket, látható lesz az Oldás és kötés, a Csend és kiáltás, a Sirokkó, a Szerelmem, Elektra, A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon és az Isten hátrafelé megy

Törőcsik Mari idén tavasszal távozott az élők sorából, de örökre velünk marad emlékezetes filmek hosszú sora, amelyekben újra és újra megcsodálhatjuk magával ragadó tehetségét. Törőcsik Mari alakításai 11 alkalommal bűvölték el a cannes-i filmfesztivál közönségét, tehetségét világszerte nagyra becsülik. A Maratonon Mészáros Márta Holdudvar, Fábri Zoltán Édes Anna, Jancsó Miklós Csend és kiáltás és Szerelmem, Elektra, Szemes Mihály Kölyök és Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjének főszerepében is láthatjuk az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban.

Jankovics Marcell a magyar animáció megkerülhetetlen alakja, filmjein generációk nőttek fel. Alkotásainak szépsége nagyvásznon a legteljesebb, a Maratonon a Szent István Bazilika előtti téren vetítik a mind a mai napig lélegzetállítóan virtuóz, színpompás, zenés János vitéz című filmjét. A népművészetet és a szecessziót egyedi módon ötvöző rajzfilm Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. Bemutatásának évében több mint másfél millióan váltottak rá jegyet, és azóta is a magyar nézők egyik kedvence. Idén Amerikában is újra bemutatták az NFI Filmarchívum és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésének köszönhetően.

Jankovics Marcell Ének a csodaszarvasról című filmje restaurált változatának premierjére szeptember 25-én kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A magyarok őstörténetét feldolgozó Ének a csodaszarvasról az NFI Filmarchívum restaurátor műhelyében készült el, Bacsó Zoltán operatőr és Rozgonyi Péter hangmérnök közreműködésével.

A 2021-es év a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a magyar film születésének 120. jubileumi éve. Ez alkalomból a Magyar Pénzverő Zrt. és a Nemzeti Filmintézet különleges együttműködés keretein belül készítette egy emlékérmet, tisztelegve ezzel a világhírű magyar filmművészet előtt. Az emlékérem két oldalát két emblematikus alkotást, A táncz-ot és az egyik legnagyobb klasszikust, a Körhintá-t idéző motívumok díszítik.

Program: https://filmmaraton.hu

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem