Hogyan segíti a Kreatív Európa a filmfesztiválokat?

Hogyan segíti a Kreatív Európa a filmfesztiválokat?


2021. március 11. 11:09

Az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál két meghatározó eseménye a hazai filmes közegnek. Látszólag különbözőek, de céljaik közösek: megismertetni Európa legújabb filmjeit a hazai közönséggel és összehozni az animációs, illetve dokumentumfilmes szakmát.

Az Anilogue a kezdetek óta pályázik a Kreatív Európánál, a Verzió viszont csak az elmúlt években kapott támogatást tőlük, ám mindkét fesztivál működésében nagyon sokat segített a program. Kreet Paljas, az Anilogue alapítója és programkurátora, valamint Oksana Sarkisova, a Verzió fesztiváligazgatója is kiemelte, hogy a támogatással sokkal színesebb eseményt tudnak létrehozni, a vetítéseken kívül bővíteni tudják a kísérőprogramok és szakmai események számát, továbbá több európai rendezőt és szakembert tudnak meghívni. Az Anilogue-on a filmvetítések mellett mesterkurzusok, az alkotókkal való személyes találkozók, kiállítások, workshopok és bulik is várják az animációs szakma képviselőit és az érdeklődőket egyaránt. De ugyanez elmondható a Verzióról is, ahol a Kreatív Európa segítségével már Budapesten kívül is szerveznek vetítéseket. Sarkisova elmondta, hogy a Kreatív Európa támogatja többek közt az európai filmek bemutatását, a fordítást, a feliratozást, a katalógusszerkesztést és -összeállítást, a filmszakmai programokat, valamint a külföldi vendégek utazását is. Így az Anilogue és a Verzió is ugyanazt tartja fontosnak, mint a Kreatív Európa: minél több személyes találkozó az európai (animációs és dokumentum) filmes szakmán belül, illetve hogy minél több új európai filmet mutassanak be a hazai közönségnek.

Mindkét fesztivál nagy hangsúlyt fektet évente egy adott témára vagy országra, amikor együttműködnek más intézetekkel vagy szakemberekkel. A Verzió nemcsak a tematikai blokkokhoz, hanem filmenként is kooperál egyesületekkel és szakértőkkel, akikkel együtt szerveznek vetítés utáni beszélgetéseket. Már vannak stabil partnereik, akikkel régóta együttműködnek, így például a természetvédelmi problémákról szóló filmeknél többek közt a Greenpeace-szel, és az Uniceffel is. Az Anilogue versenyprogramjában a kezdetek óta csak európai alkotások szerepelnek, a panorámavetítéseken viszont a világ többi pontjáról is válogatnak. A kiemelt országgal vagy régióval az a céljuk, hogy bemutassák egy szűkebb terület animációs kultúráját. A közönség megismerhette már többek közt Olaszország, Ausztria vagy Szlovénia animációs művészetét is. Az események kapcsán együttműködtek például a Francia Intézettel, a Finnagorával, a Budapesti Cervantes Intézettel és a Goethe Intézettel. Ezektől az egyesületektől a fesztiválok nem feltétlen pénzbeli támogatást kapnak, viszont nagyban hozzájárulnak az esemény sikerességéhez. A Kreatív Európa támogatása nélkül a panorámaprogramok sem jöhetnének létre, így az együttműködések is a programnak köszönhetőek.

Mindkét fesztiválszervező hangsúlyozta a networking fontosságát. Az Anilogue szervezői az elmúlt 17 év során meghatározó kapcsolati hálót építettek ki számos – elsősorban európai – fesztivállal. „A fesztiválokon való kapcsolatépítés mindenki számára hasznos” – emeli ki Kreet Paljas, aki szerint egy nagyon aktív kapcsolati rendszerhez tartoznak, melynek tagjai nemcsak az új filmek miatt érkeznek Budapestre, hanem azért is, hogy személyes találkozókon jobban megismerhessék a magyar filmkészítőket. Sarkisova is kifejtette, hogy aktívan kooperálnak más dokumentumfilm-fesztiválokkal és szakemberekkel. Tagjai a Human Rights Festival Networknek, ahol ötleteket cserélnek, más fesztiválok szakértőit hívják előadni, és van egy „festival crossroads” nevű programjuk, melynek keretében különböző fesztiválok mutatkozhatnak be a Verzión. Részt vesznek a „festival identity” programban is, amit a Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál szervez, valamint a Verziót is látogatják más fesztiválok szervezői. Ez az aktív networking szintén a Kreatív Európa céljait erősíti: minél több együttműködés jöjjön létre az európai kultúrában.

A fesztiválon való találkozásokból további együttműködések nőhetnek ki. Az Anilogue-on keresztül például a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos diákjai kaphattak lehetőséget nemzetközi projektekben részt venni, a Verzió pedig a dokumentumfilmes diskurzusra inspirál azzal, hogy diákfilmes vetítések után a hallgatók esszéket írhatnak a látott filmekről, amiket a Verzió blogon tesznek közzé. Továbbá a MOME és METU graphic design szakos hallgatói alternatív plakátokat tervezhetnek a filmekhez, illetve a fesztivál díját is ők alkothatják meg. Így az ilyen támogatások, mint a Kreatív Európa programja sokkal tovább nyúlnak, közvetve olyan kapcsolatokat is beindítanak, amelyek már a fesztivál keretein messze túlmutatnak, és többéves kooperációvá válhatnak.

A cikk nyomtatásban a 2020-as Kreatív Európa MEDIA  Kreatív Európa történetek című kiadványban jelent meg.

 

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem