Egységes piacba tömörül a közép-kelet-európai animációs iparág

Egységes piacba tömörül a közép-kelet-európai animációs iparág


2017. december 7. 15:26

Az Európai Bizottság 2017-ben egy olyan Animációs Tervet dolgozott ki, amelynek célja az animációs iparág felfrissítése az EU egész területén. A közép-kelet-európai régió e tekintetben rengeteg kiaknázatlan lehetőséggel rendelkezik. Új kezdeményezésünk, a CEE Animation Workshop (Közép-Kelet-Európai Animációs Műhely) célja, hogy kiaknázza ezeket a lehetőségeket oly módon, hogy összehozza 18 ország független animációs producereit, így megmutatva a közép-európai régióbeli kollégáknak a legfrissebb nemzetközi animációs iparági trendeket. Az workshopra 2017. december 2. és 6. között Ljubljanában került sor.

Az ötlet, hogy a közép-kelet-európai régió független animációs producereit összeköttetésbe hozzuk egymással, még 2016 őszén született. Az esemény társszervezője, a Visegrádi Animációs Fórum egy olyan nemzetközi szerveződés, amely az elmúlt évek során a producerek kapcsolatfelvételét segítette elő; mottója szerint nagy szükség van a közös eseményekre és az intenzív együttműködésre. Ennek a kezdeményezésnek az elsődleges célja, hogy elősegítse az iparág növekedését, valamint lefektesse az olyan sikeres koprodukciók létrejöttének alapjait, amelyek nemzetközi szinten is versenyképessé tudnak válni.

A műhely tanulmányi vezetője Linda Beath volt, aki az elmúlt évek során számtalan esetben adott filmkészítéssel kapcsolatos tanácsokat, illetve tartott képzéseket filmproducereknek Európa szerte. A komoly elismerésekkel rendelkező előadók és a workshop résztvevői öt napot töltöttek intenzív munkával. Az előadók között szerepelt a harminc év tapasztalattal rendelkező ír producer, Siun Ni Raghallaigh, aki amellett, hogy az Ardmore Studios vezérigazgatója, a Troy Studios egyik alapítója is. Egy másik előadó Moe Honan volt, a Moetion Films Ltd. vezérigazgatója. Az általa vezetett cég részesült a Cartoon Movie 2016-os Év Producere elismerésben. Emellett több animációs filmben vett részt koprodukciós partnerként, köztük olyan díjnyertes egész estés filmekben is, mint a Two By Two – Ooops! The Ark Has Gone (aka Ooops! Noah Is Gone). Egy harmadik oktató, az elismert film marketinges, Mathias Noschis volt. Cége, az Alphapanda több hollywoodi produkciónak tervezett PR és közösségi média kampányokat, köztük a jól ismert Lego Ninjago, Kung Fu Panda 3, Jégkorszak: A nagy bumm, Toy Story 3 és Rango filmeknek. Mathias jelenleg az Another Day of Life című lengyel filmen dolgozik. A negyedik előadó Richard Rowe volt, a DHX Media Nemzetközi Beszerzési és Koprodukciós Igazgatója. Miután karrierje első 12 évét a Turner Broadcasting kötelékében töltötte, a közelmúltban megalapította cégét, a Rowe Media-t, melynek fő profilja a gyermekeket célzó televíziózással kapcsolatos tanácsadás. Ehhez a csapathoz csatlakozott Maciej Chmiel, a TVP (Lengyel Közszolgálati Televízió) Kereskedelmi és Akvizíciós Igazgatóhelyettese.

A műhely első összejövetelére huszonhat producer kapott meghívást a következő tizennyolc országból: Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Grúzia, Koszovó, Magyarország, Macedónia, Moldova, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Ukrajna. A műhely kiemelt témái között szerepelt a nemzetközi koprodukció, finanszírozás, jogi ügyek, marketing, kereskedelem, a televíziókkal való közös munka és a digitális terjesztés.

A ljubjanai műhelynek fontos részét képezte a közép-kelet-európai koprodukciós feltételekkel kapcsolatos panelbeszélgetés. Ezen az összejövetelen több mint harminc filmes szakember vett részt, akik egy olyan közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, melyben a mozis alapokat és a televíziós csatornákat szólítják meg, és kérik arra, hogy nagyobb támogatást nyújtsanak az animációs iparágnak. A Ljubljanai Nyilatkozat című dokumentum célja, hogy megfogalmazza a közép-kelet-európai régióban az animációs filmgyártás jelenlegi feltételeit, és olyan fejlesztési stratégiákra tegyen javaslatot, amelyeknek célja a versenyképes animációs filmgyártás fejlesztése - mind a nemzeti, mind pedig a nemzetközi porondon.

A Közép-Kelet-Európai Animációs Műhely 2017. december 2. és 6. között került megrendezésre a ljubljanai Animateka Nemzetközi Animációs Film Fesztivál keretében. A Közép-Kelet-Európai Animációs Műhellyel kapcsolatos további információkat a ceeanimation.eu oldalon találhatnak.



Kísérő program
A Közép-Kelet-Európai Animációs Műhely az Animateka Nemzetközi Animációs Film Fesztivállal együttműködésben került megrendezésre, melyet 2017. december 4. és 10. között tartottak Ljubljanában. A fesztivál kísérő programja olyan előadókat vonultatott fel, mint Moe Honan és Siun Ni Raghallaigh. A december 5-i program keretében sor került az Ooops! Noah Is Gone… (Irány a bárka) című animációs vígjáték esettanulmányára is, mely során a film két producere beszámolt az animáció gyártás-előkészítési munkáiról, a finanszírozási és koprodukciós partnerkeresés részleteitől a kész animációs alkotás terjesztéséig. Az ír-német-luxemburgi-belga koprodukció elnyerte a Cartoon Movie 2016-os Év Producere díját. A film világsikerét jól mutatja, hogy több mint 120 országban került eladásra, beleértve a kínai mozis forgalmazást is, valamint jelentős érdeklődés övezte az online platformok részéről is, amit jól mutat a film Netflixre történő értékesítése is.

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem